List Widget

.

Followers

Monday, February 02, 2009

Kisah semasa Cuti Mid Sem (3)



Jumaat (30/1/2009)

Lepas solat jumaat, pegi PTPTN sekali lagi.. Kali ni untuk amek Surat Pelepasan.. Tunggu komuter dari shah alam tu kol 3 ptg.. Ramainye orang yang naik komuter time-time macam ni.. Bukannye masa peak hour pon..

Bile dah sampai kat KL Sentral, trus g PTPTN OneStop.. Orang agak ramai la.. Tapi xla lama sangat menunggu turn.. Bila tengah orang tu nak pegi amek Surat Pelepasan dari almari dia, ada orang tegur aku.. Rupe-rupenye, Syed.. (Syed – classmate aerospacem echanical masa diploma dlu).. Dia baru nak apply surat pelepasan PTPTN.. Dia cite la yang dia sekarang dah masuk blaja kat MIAT-UniKL.. amek lesen EASA (lesen untuk jadik pembaiki kapal terbang).. Syed kata dlu kat penang masa diploma, aku la ajak ramai kengkawan untuk wat lesen EASA ni.. Beria2.. Aleh-aleh aku pon tak buat lesen tu jugak..

Aku explain la kat dia nape aku tak amek lesen tu.. Baru la dia faham waopon masih tak puas ati aku tak buat lesen tu..

Lepas tu aku terus balik umah..

Dalam perjalanan tu, aku terfikir.. Sepanjang dari aku skola menengah dulu sampai sekarang, brape orang yang aku pengaruh? Masa skola menengah dlu, aku pengaruh Faiz (Pe’e nama panggilan dia – kitorang blaja sekelas masa Form 3 kat SMK Seksyen 18 – dia dok sebelah aku).. Aku pengaruh Faiz untuk amek mechanical engineering.. sekarang ni, dia blaja kat UiTM Shah Alam amek degree mechanical (pure).. Lagi, masa skola kat Jasin, aku pengaruh 2 orang plak.. Hilal dan Qayyum.. dua2 ni masa skola dlu duduk sebaris dengan aku.. pengaruh sampai dorang ni sambung blaja kat ovesi pon amek mechanical engineering.. sorang kat UK sorang kat Kanada.. Lagi masa kat Matriks Perak dlu aku pengaruh kengkawan jadik pilot.. Sorang mamat cina ni sama-sama la dengan aku wat resume la, interview MAS la.. tapi last2 dia yang jadik cadet pilot MAS.. aku tak dapat nak jadik pilot sebab papa tak kasik blaja pilot.. Masa diploma la paling banyak pengaruh orang soh amek lesen EASA tu.. sekarang ni ada la 3 orang yang tengah blaja kat MIAT-UniKL tu.. termasuk la Syed..

Moral of the story, jangan suka pengaruh-pengaruh orang.. iar dorang buat keputusan sendiri.. Jadik sekarang ni, kalo ada sape-sape yang tanya aku ape kerjaya yang bersesuaian dengan dorang, aku tanya dorang ape yang korang btol-btol suka, baru la aku bgtau cara yang bersesuaian nak mengejar cita-cita.. Kalo la menjadik dorang ni, dalam bidang-bidang yang aku pengaruhi, takpe la.. tapi kalo dorang menyesal ke bila dah keje.. aku rasa bersalah sangat..

Ape-ape pon.. Korang buat la keputusan ape-ape pon, baik pasal kerjaya, baik pasal jodoh, baik pasal nak beli ais krim sekali pon, buat la keputusan yang 100% kehendak korang.. walopon dengar macam-macam pendapat orang sekeliling.. Tapi keputusan tu, korang yang punya 100%, sebabnya kalo korang buat keputusan sebab ikut cakap orang, kalo buruk padahnya, korang sendiri yang tanggung, orang yang korang ikut cakap dia tu tak rasa pon ape-ape..

Aku ingat aku ni leh jadik pakar motivasi la.. hehehehe



0 comments:

Powered by Blogger.