List Widget

.

Followers

Friday, February 19, 2010

Australia - Part 3



aritu ada sebut pasal Crabbing kat Australia - Part 2.. Camne crabbing tu sebenarnye.. Meh nak story..

Crabbing..
crab = ketam..
exp : run = lari..
running = berlari..
so, crabbing = berketam la..
hahaha..




awal pagi kitorang dah bergerak menuju tempat berketam.. tempat tu namanya Mandurah.. kebanyakan dorang ni dah pernah berketam dah.. tinggal aku dan adam je y baru first time, aku terpikir la dari malam masa amirul ajak tu..


Photobucket
kodok yang bersemangat samil dengar ipod dia

Photobucket
adam tengah buat yoga kot..

Photobucket


Photobucket
 
betapa awalnye kitorang sampai, mambang pon masih berkeliaran lagi..


cemana berketam ni? dalam kepala otak ni aku pikir, berketam tu kat laut ke? kat sungai ke? kalo kat laut, kena tempat dalam, memang tak selamat ar aku.. kalo kat paya berselut, memang habis la kamera aku kalo jatuh.. berketam oh berketam.. camne la rupa mu..

akhirnya smpai jugak kat tempat berketam tu.. oo.. begini rupa tempat ketam australia tinggal.. aku menunggu yang lain bersiap nak berketam.. aku cuma berkaki ayam je la masuk ke paya tu.. rupa paya tu tak la seperti yang korang gambarkan, takde la selut hitam legam dalam citer Predator 1.. takde jugak batu tajam cam tempat terumbu karang tu.. tair dia setinggi paras dada bayi berusia 9 bulan.. separas lutut je.. pastu byk lumut hijau..

maka bermulalah sesi berketam.. susah jugak nak notice ketam ni.. kena jalan perlahan-perlahan.. mata kena sharp giler.. sebab ketam ni cam samar-samar je dgn background..
Photobucket

masa mencari2 tu aku ada beberapa kali kena ketip dengan ketam ni.. ape lagi melompat ar aku macam nampak lipas.. tapi dalam reramai tu, mata aku la paling sharp, aku paling banyak notice kehadiran ketam..

pastu nak tangkap ketam ni pulak ada caranye, ketam kan berjalan sideway.. So, tahan alat penangkap ketam tu kat salah satu bahagian, samada kanan atau kiri ketam.. pastu halau la dia ke arah alat tu.. kalo orang lain halau mesti ketam tu masuk perangkap.. klo aku try halau, mesti ketam tu lari arah aku, maka melompatlah aku lagi..
Memang thrill la masa dapat tangkap ketam tu, kecoh gile.. haha..
Photobucket

Nak tangkap tu dah memang susah, pastu bile dapat plak, kena ukur lebar ketam tu, yang kurang dari 13cm kena lepaskan balik.. kalo tak renjer boleh saman.. hehe.. "kita kena jaga kemandirian spesies ketam"

Photobucket





Banyak jugak la ketam yang berjaya ditangkap.. 10-12 ekor jugak la.. tapi ada y kena lepas sebab kecik sangat.. makan pon tak berbaloi.. takde isi pon.. tapi memang enjoy berketam, aku tak berketam pon.. cume amek gambar je.. hehe..
Photobucket

ni je lah yang berjaya aku tangkap.. sepit ketam yang terputus.. hahaha.. sian ketam yang kudung tu.. tu la, lenkali jangan suka sepit-sepit.. nnt terputus sendiri yang susah..

aksi-aksi pengetam-pengetam



Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Asek cite pasal berketam je lupa nak bagitau yang cuaca time berketam tu, walopon disimbahi cahay matahari.. angin ang bertiup sangat sejuk dan terasa sangat selesa nak berketam sepanjang hari pon.. Tapi kitorang tak la lama sangat berketam.. mula kol 6.30 camtu habis kol 8 la lebih kurang.. sempat plak kitorang sarapan kat McD..

Photobucket

Lepas sarapan kitorang terus balik rumah, dan tido tak ingat dunia.. Dalam perjalanan pulang, aku dan amitul memekak-mekak dalam kereta.. Sian kat Kdok dengan Fairuz yang terpakse dengar..

Ada rezeki, jom berketam lagi.. ketam.. ketam.. ketam..


Monday, February 01, 2010

Australia - Part 2



Sebenarnye yang Part 1 dah siap tapi gmbr tak upload lagi.. so aku story part 2 la dulu k.. hehe.. terblaik plak.. Ni anggap je la macam tgk StarWars okay.. tunggang terbalik..
Aku sekarang stay kat rumah kawan lama yang dah 5-6 tahun tak pernah jumpa.. Amirul Azhar Zulkifli. Dia ni belajar kat University of Western Australia (UWA). Aritu sebelum datang Perth ni, time beli tiket AirAsia kat Plaza Alam Sentral tu, terserempak la dengan Amirul ni. Sembang-semabgn pastu keep in touch la bile dah sampai kat Perth ni.. Jadik boleh la stay rumah dia.. Rumah sewa dia la..



Kat rumah dia ni la ku jumpa kengkawan dia, kebanyakannya student malaysia yang belajat kat Perth.. Meh aku perkenalkan dorang ni sume..


Photobucket
Hilmy @kodok, Amirul @quros dan aku
masa ni kat Perth City. Dorang ni nak beli game tak silap aku.


kebanyakannya student UWA dan lepasan graduate UWA.. tapi still dok kat autralia mencari peluang bekerja kat sana..


Photobucket


Photobucket


beberapa keping gambar di perth city. bandar ni kalo nak dibagi bandingan, lebih kurang Bandar Shah Alam.. Kecik jer, jalan kaki pon dah leh cover seluruh bandar, tapi kaki besi la..

Photobucket
gambar street la..

Photobucket
berbasikal macam ni masih lagi dipraktikkan oleh Oz


Photobucket
basking macam ni kat perth perlukan lesen.. tahukah anda?


Photobucket
ni cathedral ke church aku pon tak tau..


DSC_6858
time for crabbing : kodok, quros, dila (bertudung la),
adam, nad, fairuz dan alip



mula-mula quros ajak aku dia kata
"Weh, jom pergi crabbing"
"Ape, clubbing!"
"Crabbing la sengal, pergi tangkap ketam, bukan cucuk langit"
"Ooo, crabbing.. Okay je cam menarik"


selain crabbing aku pergi jugak tepi pantai.. pantai dia angin betiup kencang, dan angin sangat sejuk yer, takde berair ketiak langsung.. sempat gak snap gambar.. gambar orang tepi pantai aku tak amek la.. mau kena pukul nanti..


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket



buang tebiat melompat tgh2 pantai.. Quros pon join jugak.. haha

aku tak lama pon duduk dengan dorang ni, tapi aku terharu sangat sebab dorang layan aku cam kawan lama je.. sume try to entertain aku dan bawak pergi jenjalan sana sini, belanja makan.. bayangkan camne orang yang tak pernah kenal tapi willing to let me stay.. tapi dorang sume ni memang supportive to each other, suka tolong menolong dan tak kedekut harta mahupun masa dan tenaga.. kagum la dengan survival student mesia kat sini..

cume terima kasih je yang aku leh cakap kat dorang sume ni.. terima kasih untuk memori indah kat Australia dan bersahabat dengan aku..


Powered by Blogger.