List Widget

.

Followers

Tuesday, February 24, 2009

Apply Loan MARA

.

Hari Jumaat (20/2/2009), aku pegi ke pejabat MARA kat Kuala Lumpur
untuk anta Borang Application Loan MARA.. Pagi-pagi lagi
dah kuar umah dah.. as early as 7.30 pagi sebab tak nak sangkut dalam traffic..
Papa pegi ofis dulu untuk punch-in keje, alang-alang dah
pegi ofis papa terus je g fotostat dokumen-dokumen tambahan
yang nak tambah kat application Mara tu macam
sijil-sijil skola menengah, sijil-sijil diploma, surat kebenaran DCA..
dan cop pengesaha skali.. Akhirnya, dah dekat kol 9
baru la gerak pegi Kuala Lumpur..

Masa sampai Federal Highway tu, dah jam dah.. tapi takpe la,
bukan nak kejar ape-ape pon.. rileks je la.. Ni kan malaysia,
normal la jam kat highway..

Bila sampai kat Pejabat MARA, rupanya pejabat
Bahagian Penganjuran Pelajaran dah berpindah pergi tingkat 3..
So, terus pegi pejabat tu.. Hantar borang permohonan tu terus
kat pegawai yang in-charge..

Alangkah tergezutnye ati hamba..
bile tengok borang oren (borang nak mintak pinjaman MARA)
teramat la banyak nye depan meja pegawai tu.. ada 30 kotak penuh
borang oren tu.. bila aku serah borang tu kat pegawai dia check terus,
dia belek sehelai-sehelai tengok every single page.. dia kata
.
"borang ni ok, sume dokumen yang diperlukan pon ada..
hmm.. tunggu saya call you okay..
interview bulan April 2009, tapi date tak tau lagi"
.
aku tanya la kat pegawai tu
"Yang banyak-banyak ni sure pening nak pilih kan?"
.
dia reply
"memang pening, sebab ramai yang tau dah tak layak
tapi still nak apply jugak. Ramai yang result spm teruk
still apply.. Yang tu okay lagi sebab at least result U dia bagus.. tapi yang result U pon tak bagus
tapi apply jugak,
tu yang pening.. paling pening, jenis yang result spm pn xok, result U pon tak ok.. tapi apply jugak..
banyak yang apply tapi tak banyak yang layak nak apply pon sebenarnyer..
application awak ni, tak sama kategori dengan dorang nih..
jangan risau k.."

Dia dah asingkan yang dapat dengan yang kena rejek..
Antara yang berjaya tu, sure la Ain..
sebab Ain dah terkeluar dari kategori result spm teruk dan
result diploma teruk.. hepi jugak untuk Ain..

lega sikit hati aku bile dah hantar Application loan MARA nih..
.
.

1 comments:

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

bunyi macm senang jer nk dpt mara ni.. tapi tengok la macamana..

Powered by Blogger.