List Widget

.

Followers

Monday, August 22, 2011

KameraMin : Malaysia Wedding and Portrait Photographer


Malam Berinai : Johan + Farah AF (Part 1)

15th July 2011. Farah AF as we know, came from a reality show Akademi Fantasia (AF) Season 2.
She was interested with our photography when she was being introduced to us at our booth at
Festival Pengantin PICC 2011.

From that moment, we set up couple of meetings with Farah AF and all the people involved
for her big day. And guess, we have chemistry to work together. That's the biggest and
important thing for me and my team.

Tips : Having a good chemistry with the bride and the whole family members is crucial. This will help
a lot along the events. You will be treated as part of the family member and will not feel awkward
when dealing with any of them. But, to create the cool chemistry is not that simple. The first impression
is the most important part. This cannot be teach or read in any wedding photography manual,
you have to experience it yourself.

Photobucket


Tomorrow is the solemnization day for both of them. Putrajaya Tasik Cruise.
That's cool..! 


For more photos become a fan of KameraMin fb and KameraMin Wedding



principal photographer
www.kameramin.com 

KameraMin
twitter
Flickr
+6017 6943 437

Saturday, August 20, 2011

IKEA's IDEA IS AWESOME! 2012 Catalogue





Who doesn't want to have a good living space.  Be it your living room, kitchen, balcony, office or whatever space it is, surely you want it to look great and work.

my favourite spot to go for idea is IKEA.. you'll find thousands of things to create (in your mind by looking at their designs)


Honestly, IKEA's products are not so good in terms of quality. Most of the product are made of compress wood dust (I don't know the exact term for it). And they will not last more than 3-5 years due to humidity and wear. But IKEA is the best place to find designers furniture at lower price. For me it's a win-win situation, designer furniture = low quality = cheap.. that's sound fair enough. And furthermore, I get bored easily with the same design of furniture in my place. So, 3 years is good enough for a furniture to go out of the window down to the yard. It's not expansive so I don't have this feeling "I cannot throw this away because it is expensive"


Here is why IKEA never fail to turn small space into a very useful place. 


Download
IKEA Catalogue 2012


So, you can use the catalogue to do pre-shopping before you actually go to IKEA. easy way to do shopping furniture.


this blog is sponsored by KameraMin




Tuesday, August 16, 2011

WIN Outdoor Photoshoot!!

KameraMin reach 4000 Fans and we would like to create a photo competition just for people who are in love. We call it WithLove.

WithLove is a photography session that would take place outdoor.
We will shoot your best love moment for you to keep for the rest of your life.
You can view gorgeous photos of previous WithLove session to get some inspirations.
www.KameraMin.com


Join okay. Grab this chance while you have. We are waiting for your photos to be submitted.

Photobucket


Winning prize
a WithLove session by KameraMin
4 hours of outdoor photography
for 1 couple
DVD with unlimited photos






Monday, August 15, 2011

Anak mati sebab sayang kucing?

Menda ni berlaku kat Jepun. Akibat sayang sangat kat kucing, seorang bapak menabaikan tanggungjawab dia untuk bagi makan pada anak sendiri. bayi umur 2 tahun 10 bulan yang malang ni terpaksa makan ape saje yang dicapainya. Camtu la yang disimpulkan lepas bedah siasat dijalankan. Ahli patologi jumpa kertas, lampin pakai buang dan plastik dalam perut bayi 2 tahun lebih tu. Kesian giler. Ape la punye takde hati perut betul si bapak ni. Masa mayat bai tu ditemui, berat dia 12.8 paun, tapi berat normal bayi pada umur tu ialah 29.7 paun. Jauh giler bezanya, lebih separuh berat normal.

ni la dia muka bapak bayi tersebut

Menda yang buat orang marah ialah sistem jabatan kebajikan masyarakat Jepun. sebelum bayi tu mati. masa dia umur 7 bulan, dorang dah perasan yang berat bayi ni memang tak normal. So, pihak jabatan kebajikan masyarakat Jepun hantar la wakil untuk buat siasatan. Bukan sekali tapi 5 kali tapi still fail untuk detect masalah ni. Setiap kali dorang datang, bapak dia ni tak kasik tengok bayi, tak boleh jumpa bayi. Kalo dah 5 kali datang tak kasik masuk jumpa bayi, mesti la ada something fishy. kan?? ape kata pangil polis, una waran tangkap/geledah ke?

Attitude bapak baik ni macam tak kesah je. Masa pendakwaraya baca pertuduhan, reaksi bapak bayi ni ialah


"Bukan saya tak peduli anak saya cuma bagi saya kucing belaan saya lebih penting"


P/S : Jangan la sesape jadik bapak camni, lebih baik takyah jadik bapak kalo camni perangainye. Kalo sayang sangat kat binatang, takyah la susah-susah nak ada anak.

ANONYMOUS akan hack Facebook, 5 November 2011



Hackivist group Anonymous vows to “kill Facebook” on November 5, citing users’ lack of choice in privacy as its reason for attack.
Update: Anonymous confirmed via a tweet that while some of its members are organizing the upcoming attack against Facebook, the hacker organization as a whole does not necessarily agree with the attack.
The group of hackers has claimed participation in just about every recent notable hacking attack of this year and successfully broke into 70 law enforcement websites and took down the Syrian Ministry of Defense website this week alone.
This recent interest in Facebook, despite a slew of privacy concerns raised against the social network since its founding, may be a result of Anonymous’s recent announcement that it plans to create its own social network, called AnonPlus. After the group’s Google+ account, called “Your Anon News,” was banned, it began fleshing out AnonPlus.com, “a new social network where there is no fear … of censorship … of blackout … nor of holding back.”
Below is a video and statement released by Anonymous explaining the reason for its upcoming battle with the world’s largest social network. Let us know your thoughts on the group’s statement in the comments below.



Anonymous Statement



Attention citizens of the world,
We wish to get your attention, hoping you heed the warnings as follows:
Your medium of communication you all so dearly adore will be destroyed. If you are a willing hacktivist or a guy who just wants to protect the freedom of information then join the cause and kill facebook for the sake of your own privacy.
Facebook has been selling information to government agencies and giving clandestine access to information security firms so that they can spy on people from all around the world. Some of these so-called whitehat infosec firms are working for authoritarian governments, such as those of Egypt and Syria.
Everything you do on Facebook stays on Facebook regardless of your "privacy" settings, and deleting your account is impossible, even if you "delete" your account, all your personal info stays on Facebook and can be recovered at any time. Changing the privacy settings to make your Facebook account more "private" is also a delusion. Facebook knows more about you than your family.
You cannot hide from the reality in which you, the people of the internet, live in. Facebook is the opposite of the Antisec cause. You are not safe from them nor from any government. One day you will look back on this and realise what we have done here is right, you will thank the rulers of the internet, we are not harming you but saving you.
The riots are underway. It is not a battle over the future of privacy and publicity. It is a battle for choice and informed consent. It's unfolding because people are being raped, tickled, molested, and confused into doing things where they don't understand the consequences. Facebook keeps saying that it gives users choices, but that is completely false. It gives users the illusion of and hides the details away from them "for their own good" while they then make millions off of you. When a service is "free," it really means they're making money off of you and your information.
Think for a while and prepare for a day that will go down in history. November 5 2011, #opfacebook . Engaged.
This is our world now. We exist without nationality, without religious bias. We have the right to not be surveilled, not be stalked, and not be used for profit. We have the right to not live as slaves.
We are anonymous
We are legion
We do not forgive
We do not forget
Expect us

P/S : agree with some of the ideas of these anonymous. to protect personal data from being distributed without our own permission. But we'll see what will happen. All we can do is, be prepared. I guess we have to go back to MiRC and email.. hehehe

Sunday, August 14, 2011

Badminton LightSaber Starwars





ni dah kes takde keje la ni main badminton gune lightsaber. agak-agak kalo terlepas lightsaber tu, terkena umpire. mau putus kepala beliau.


P/S : bile la dapat tengok Malaysia menang Thomas Cup?

Tips Ajar Anak Berpuasa

Ni video dari Wardina untuk ibubapa yang still blur-blur, camne nak ajar anak dorg berpuasa. Disarankan tengok la video ni okay sehinggalah ke minit terakhir..



Moga dapatlah manfaat yang nak disampaikan oleh Wardina ni. 

P/S : kongsi-kongsi la dengan sesape yang anda nak kongsikan okay!

Selain Azan tak payah kuat-kuat..

Saya amat bersetuju dengan keputusan Jabatan Mufti Pulau Pinang yang mengeluarkan arahan agar suara bacaan al-Quran tidak dikuatkan melalui pembesar suara seperti yang berlaku di kebanyakan masjid sebelum waktu solat. 



Fatwa atau arahan ini bagi saya selaras dengan kehendak syarak. Seperti yang lepas, saya berpegang kepada alasan-alasan berikut menyokong keputusan berkenaan;

azan islam call to prayer
1. Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi Nabi Muhammad SAW. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.

2. Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan muslim dan lain-lain.

3. Ramai orang bukan muslim keliru antara azan dan bacaan-bacaan selain azan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.

4. Sebenarnya, Nabi Muhammad SAW sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nab, kata Abu Sa'id al-Khudri: “Ketika Nabi beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi berada di tempat ibadah baginda. 

kaabah mekah islam holycity 080307 large
Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih). 

Dalam hadis ini Nabi Muhammad SAW melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain. Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. 

Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya. Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin rh mengulas hadis ini dengan katanya: “Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid).

pakistan terror school 071204 badshahi mosque
"Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa..tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid... dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini...boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara.




Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”. (Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin: http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).
Bayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Arab Saudi yang penduduknya semua Islam. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita.


azan call for prayer
5. Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai.
Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata: “Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk. Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan.
"Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-'Ilmiyyah). 

berita harian larang pembesar suara waktu subuh 120811
Ini adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?



Maka, dengan itu memang wajar arahan meminta dielakkan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid. Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi Muhammad SAW dan juga menjaga Islam yang harmoni.
Umat Islam Pulau Pinang sepatutnya menyokong keputusan ini, dan saya menyokongnya.


artikel oleh : Ustaz Asri

Friday, August 12, 2011

Rupa bentuk iPhone 5

Rumors dah banyak keluar pasal iPhone 5 ni. Ada yang kata iPhone 5 akan release untuk US market akhir tahun 2011. Ada jugak yang kata awal 2012. Tak kesah la bile pon iPhone 5 ni nak release kat market. Tunggu-tunggu pon bukan aku nak beli pon iPhone 5 ni.. iPhone 2G pon tak terbeli.. Cume berminat la nak amek tau hal-hal iPhone ni.


Cool dan lebih simple dari iPhone 4



 yang ni designer compare-compare dengan iPhone 4.. dan iPhone 5 Mini?




 aku paling suke design ni. Tapi macam terlalu advance, ada ke teknologi ni sekarang?



 Dua design terakhir ni lebih realistik dan rekabentuk pon lebih kurang dengan iPhone 4


yang pasti, ni bukanlah rupa iPhone 5 nanti. Dah macam zaman pra-sejarah HP la pulak kan..? siap ada antenna. ntah-ntah design ni, bunyi dia polyphonic kot.


kalo Apple buat design macam ni, mau berdarah hidung kalo tercucuk antenna tu.. haha.. design ni mesti teaser saje-saje nak membahan iPhone 5.

P/S : Ape-ape pon teknologi setiap hari makin canggih. Kalo nak ikut trend asek nak beli yang canggih je. Membazir la pulak. Biar la beli tu, pakai sampai lebam. Gune semua function yang HP tu ada.. baru la menang membeli menang memakai!

Thursday, August 11, 2011

Murtad dalam tong sampah?


Soalan yang tertera adalah menjurus kepada fahaman agama Islam secara keseluruhannya seperti membabitkan; Nabi Muhammad, Al- Quran, rukun Islam, kitab, solat dan lain-lain.
Kertas dua halaman yang mengandungi 12 soalan itu didakwa diberikan kepada para peserta yang menyertai majlis makan malam tersebut yang turut disertai oleh penganut agama Islam.
Kertas tersebut dibahagi kepada empat corak soalan iaitu isi tempat kosong, beri jawapan ya/tidak, padanan jawapan dan pilihan jawapan.
Antara soalan itu adalah ‘Apakah maksud perkataan Islam, Muslim, Quran? Apakah enam perkara iman seseorang Muslim, solat lima waktu dalam Islam, malaikat manakah yang dipercayai menurunkan wahyu kepada Nabi Muhammad dan tahun bilakah Nabi Muhammad dilahirkan.
Berapa banyak Surah dalam Al-Quran? Berapa kali nama Isa disebut di dalam Al-Quran dan kenapa orang Islam bersalam menggunakan sarung tangan?
Pendedahan itu dibuat oleh Pengerusi Sahabat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr Dzulkhaini Husain yang mendakwa kepingan-kepingan kertas soalan itu ditemui dalam sebuah tong sampah.
Sambil mempertahankan tindakan Jais yang memeriksa gereja terbabit  Dzulkhaini berkata turut menjadi tanda tanya apabila kertas soalan seperti itu diagihkan dalam majlis makan malam yang dikatakan  untuk membantu golongan tidak bernasib baik dan memerlukan.

“Ketika kejadian itu terdapat kira-kira 100 orang dengan nisbah kehadiran satu perlima daripadanya adalah penganut Islam; 12 orang dewasa (tiga lelaki, sembilan wanita) dan lapan kanak-kanak,” katanya.
Beliau memberitahu apabila Jais masuk ke dalam, kertas soal jawab ini dah berkecai-kecai dan dimasukkan ke dalam tong sampah.
“Kalau niat baik kenapa nak masuk tong sampah? Apabila masuk tong sampah, Jais sita untuk dijadikan maklumat (bukti) di mahkamah.
“Malah bila mereka ini keluar seorang demi seorang, Jais meminta kad pengenalan (IC) untuk dilihat. Jais tidak ambil kad pengenalan daripada kanak-kanak memandangkan mereka tidak ada IC. Tindakan Jais ini benar.
“Tidak berlaku mereka (Jais) pecah pintu, hal itu berlaku diluar gereja, dengan sasaran (orang). Namun masih ada yang melemparkan fitnah mengatakan Jais pecah pintu dan berlaku kekasaran,” jelasnya.

Nyanyian “Alhamdulillah”, “Allahuakhbar ”

Sementara itu, didapati tentatif program makan malam tersebut turut diselit nyanyian berupa lagu – Alhamdulillah dan Allahuakhbar.

Melalui penelitian FMT, program bermula jam 6.30 petang, Rabu lalu dan sepatutnya berakhir jam 9.55 malam seperti yang tersedia dalam tentatif program itu.
Turut diselitkan dalam tentatif program berkenaan ialah ucapan aluan daripada Paderi Kanan DUMC Daniel Ho serta beberapa pembentangan kertas kerja projek oleh beberapa peserta.

Kemudian bermulalah nyanyian ‘Alhamdulillah dan Allahuakhbar’ dan sesi sembahyang yang diakhiri dengan nyanyian lagu ‘Sejahtera Malaysia’.
“Adakah ini ada sangkut-paut dengan ‘thanksgiving’ dan ‘methodist’? Mengapa ayat-ayat yang diharamkan digunakan oleh orang bukan Islam dalam enakmen agama bukan Islam (kawalan perkembangan agama lain dikalangan orang Islam 1988).
Sesudah itu, pada pukul 9 15malam, berlaku satu upacara sembahyang ‘intercession’ iaitu gaya sembahyang orang Kristian di mana meminta Nabi Isa untuk memohon kerestuan Tuhan mereka.
“Ingat pada masa itu ada 20 penganut agama (Islam) kita termasuk kanak-kanak ada di tempat itu, terpesong atau tidak, akidah mereka? Terpesongkan?
“Perkara ini dikeruhkan lagi, ada soal jawab tentang apa dia agama Iislam, mengapa orang Kristian methodist perlu melakukan perkara ini?,” soal Dzulkhaini.
Pada Rabu lalu media melaporkan Paderi Kanan DUMC Daniel Ho menjelaskan bahawa majlis makan malam di gereja terbabit adalah dianjurkan atas semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO yang menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.
sumber : FreeMalaysiaToday
P/S : kepada muslimin dan musliman, jangan la kita berbuat begini okay. kalo tak kita sama je cam orang kafir ni.
Powered by Blogger.