List Widget

.

Followers

Thursday, March 26, 2009

Menunggu yang tak tau

Sekarang ni keje aku saban hari ialah bangun pagi lepas subuh, gosok2 baju seluar.. tido balik. kol 8.45pagi guling2 depan tv tengok la ape2 cite yang ada.. pastu dekat kol 10 mandi.. 10.30 g keje..

sampai cni je yang aku rasa nak tulis.. k la bye..

Tuesday, March 03, 2009

Keje ku kini..

.
.
Ahad (1/3/2009)
Selepas dah interview kerja kat SYDNEY OPTICS ni bulan dua aritu.. Aku pon datang la bekerja pada hari ini. Sydney Optics ni dekat jer dengan rumah aku, cuma beberapa puluh meter jer.. aku datang keje jalan kaki.

Mula-mula kerja aku kena sapu sampah, kemas-kemas, mop lantai.. Next senior staf ajar aku kira cermin mata yang ada dalam kedai tu.. Kena kira ikut brang, pastu kena kira frame dengan sunglasses.. Lama gler nak kira.. dekat-dekat sejam la jugak.. Roughly ada 1600 lebeh cemin mata dalam kedai tu yang on display la.. dalam stok dia tak tau la brape sebab dia tak suruh kira pon..

First day ni, senior staf pon x ajar lagi camne nak gune mesin-mesin optic kat kedai tu.. bagus jugak, tak payah nak ingat banyak-banyak.. The rest of the day, tunggu costumer datang.. Tunggu jer la.. Ni la part yang paling aku tak suka pasal keje nih.. Menunggu.. Bosan gler.. duduk jer kat tepi display table tu..

Sesekali datang la costumer, cume perlu tanya ape dia nak and then suggestkan produk yang sesuai.. camtu jer.. kalo costumer tu nak beli cermin mata, suggest je la brand ape yang okay, pattern ape yang dia nak.. bagi dia test2 pastu kalo dia nak wat cermin skali, pass costumer tu kat Martin (optician).. dia akan buat la cermin tu..

pastu tunggu lagi..
tunggu lagi..
lagi kena tunggu..
masih menunggu..

camtu la keje seorang salesman kat kedai optic..

keje dari 10.30am - 9.30pm.. ada dua hari cuti dalam seminggu.. Hari ni aku punyer turn cuti.. hari khamis ni pon aku cuti jugak..

aku bukannye tak suka kerja nih.. sebab senang sangat la yang buat aku tak suka.. tapi at time like this, taleh la nak ngada-ngada pilih keje plak kan.. ada keje pon dah rezeki.. baru dua hari keje, lebih 10 orang tanya "Ada tak keje kosong kat sini?" imagine je la kan bape ramai la yang takde keje..

Ape-ape hal pon, in next few weeks aku akan jadik salesman yang berjaya.. but another thing yang aku tak suka pasal kerja nih ialah aku keje dari pagi sampai malam.. xde masa nak msg dengan nurulain binti baharuddin.. sian kat ain.. Terima kasih sebab faham kenapa saya perlu bekerja..
.
.
Powered by Blogger.