List Widget

.

Followers

Monday, June 21, 2010

Nikon and Canon

This song is so unique.. tribute to Nikon and Canon users. hehe..


The best part is at the end of the videoclip. Listen carefully to the lyric okay.. No offence..



Tuesday, June 08, 2010

KTM MEMANG TERUK!!!!

KTM memang teruk..





hari² biasa (jika tiada berlaku masalah)
frekuensi tren setiap 30 minit (tapi tren smpai setiap 40 minit)
peak hour (2 gerabak punye penumpang : 1 gerabak tren yang angkut)
KL Sentral - Shah Alam (laluan y aku guna) = 45-50 minit

hari kecemasan (ada belaku masalah)
frekuensi tren setiap 60 minit (tapi tren smpai 80 minit)
peak hour (4 gerabak punye penumpang : 1 gerabak tren yang angkut)
KL Sentral - Shah Alam (laluan y aku guna) = 65-80 minit

lokasi : KL Sentral     Jam : 5-7 petang     waktu : hari bekerja
ni la yang dimaksudkan (2 gerabak punye penumpang : 1 gerabak tren yang angkut).
kalo (4 gerabak punye penumpang : 1 gerabak tren yang angkut), camne rupanye?

kesimpulannye:
KTM Komuter mempunyai servis yang teruk walopon pada hari biasa.. Apetah lagi kalo jadik kecemasan.



Al-kisah
7/6/10 - Tren tergelincir di Kuala Lumpur kol 6 pagi
Kesan : seluruh laluan KTM semua stesen tergendala dari jadual asal. Sepanjang hari tak dapat selesaikan masalah. (bukti KTM tak bersedia menghadapi kemungkinan kecemasan macam ni - sikap tak profesional langsung. tapi setiap 9-12 bulan naikkan tambang?)

8/6/10 - Berlarutan dari hal 7/6/10, masalah tak setel2 lagi
Kesan : Seluruh laluan KTM semua stesen terendala dan lewat. pagi tadi dah naik komuter dari Shah Alam ke KL Sentral. Sampai kat Stesen Angkasapuri, tren terpaksa patah balik ke Petaling sebab ada keretapi putus bekalan elektrik. Semua penumpang tersangkut di Petaling (kata ada tren akan hantar semula). Tunggu lebih dari sejam, tak hantar-hantar jugak



KTM SUKA MENIPU, kalo kerja baik pulih tak boleh buat cakap je tak boleh buat. Ni cakap tergendala SEKETIKA (kalo dah 1 jam lebih tunggu, 'seketika' ke?). Bagitau je la suruh gune alternatif lain, dan pulangkan duit tiket (dah la tak dapat hantar orang pegi destinasi on time dengan selesa, tapi duit ringgit org nak jugak kebas). sediakan Bas angkut sume penumpang.



Takkan la orang bijak bistari kat KTM takde pernah terpikir backup plan untuk masalah ni? (KTM dah 15 tahun beroperasi ye!) dalam tempoh 15 Tahun ni takde orangg KTM yang akal panjang siket nak pikir hal ni? Benda kecik je pon takkan takleh nak pikir?

Cadangan
Memandangkan memang sudah terserlah yang KTM ni kurang orng yang berakal.
1) Saya cadangkan buat la pungutan pendapat dari penumpang yang berjuta ni. letak borang dalam tren, masukkan dalam peti masa keluar stesen. Masa tersangkut, saya dengar seribu satu cara nak selesaikan masalah termasuklah dari penumpang indon dan bangla yang sudi nak tolong KTM.
2) Setiap tahun tambang naik? Dapat duit banyak bukak stesen baru, dapat kutip duit orang banyak lagi, kan KTM? tapi servis makin teruk, kan KTM? Saya cadangkan tambah frekuensi tren. 2 tren : 1 jam bolah improve la at least kepada 3 tren : 1 jam. kata berlambak tren tak pakai kat Seremban??? (ke KTM takde servis langsung tren komuter - rosak je longgok kat seremban - esok naikkan lagi tambang - dapat masuk poket banyak lagi, kan KTM?)
3) KTM tak menepati masa langsung. Lebih baik tak payah letak jam ketibaan tren tu, buang je. Contoh : ketibaan tren 06:59.. sekali tengok macam Jepun, siap bagi masa minit lagi tu!! Tapi, tiba 07:09, hampeh!! Orang dah beriye menunggu tepi platform awal-awal lagi.. Memang jelas KTM TAK MENEPATI MASA langsung! Saya cadangkan buang jam penunjuk waktu ketibaan, take la menipu orang ramai atau tulis macam ni kat papan jam tu.. ketibaan "06:59 KOT"

Kalo KTM bagi bonus tahun ni, memang sah-sah KTM tamak! Korang staf-staf KTM makan la duit bonus tu sampai kembung perut ye (terutama ketua-ketua bahagian operasi, dan orang-orang besar KTM). Penumpang yang berjuta ni menyumpah-nyumpah korang semua. (amat berharap ada staf KTM baca, mau tak senang duduk).. moto baru KTM Komuter
KTM Komuter
Kepayahan Anda Kebanggaan Kami

STAR, PUTRA dan MonoRail adalah 3 kali ganda lebih efisyen dari KTM yang dah berusia lebih 100 tahun beroperasi! Malu la saya kalo jadi staf KTM, tak tau nak taruk muka kat mana.

Tuesday, June 01, 2010

Bad Malaysians at Tesco



STORY A

i went to the Tesco this morning.. arrived there around 7.45am.. There were around 10-12 peoples already waiting at the main gate to be open at 8.00am.

When the supermarket was open, these people rushed in. I met most of them at the meat and chicken area. Most of them them took almost a full stock of whole chicken into their trolley. they were queueing to weigh those chickens and to cut them as well. I manage to get a whole chicken for myself, Besides that, there were also chickens that were already pre-ordered the day before, they were placed behind the display area (accessible only for workers). In just 5 minutes, all the whole chicken in Tesco was bought. Nothing left on the table. While waiting for my turn to weigh the chicken with other. A lady came in that area and searching for whole chickens, she finds nothing of course. Here's the dialogue
She jumped into the queue and ask the worker

Lady (L) : Mana ayam? Sume sudah habis ka?
Tesco Worker (TW) : Habis la.. Hari ni sume orang sudah tempah
L : Mana boleh, yang banyak-banyak dalam basket belakang u tu? (sambil tuding jari)
TW : ya la, sume tu sudah ada orang tempah, semalam lagi orang tu sudah tempah. Sori ar miss ayam takde hari ni..
L : Saya mau 15 ekor sekarang
TW : Miss mana boleh macam tu.. sudah bagitau u sume dah tempah.. ayam dah habis
L : (mula jadik pompuan gile) Mana boleh tempah ratus-ratus ayam.. sy mau 15 ekor saja.. bagi saya la.. awk jangan sampai saya panggil manager.. Sy tak peduli, sy mau jugak ayam itu, sy tak kisah itu ayam sudah tempah ka belum
TW : Tak boleh la miss.. Ini orang sudah tempah lama.. Kalo U nak, lain kali u tempah awal la..
L : Saya tak pedulik, sy mau sekarang jugak! (sambil tuding2 jari cakap kuat satu Tesco boleh dengar)

All that happened, while there were like 5-6 peoples waiting and looking at her acts. She acts like she was someone very very special and everyone else were just nothing. But seriously, everyone look at her with a negative looking.. It's like "Apa la dia ni, dah tau nak ayam datang la cepat.. Dah la lambat, nak berlagak bagus plak tu"

Then the manager came in, she told everything to the manager (hoping the manager will scold his colleagues). Then the manager said "Miss, itu ayam sume sudah tempah. u jgn l nk jerit-jerit macam ni. U tengok ini orang sume tunggu lama, datang awal mau beli ayam. U datang kecoh2 potong queue nak beli ayam "

L tu malu dan berlalu pergi. Pity on the TW, he absolutely done nothing wrong and yet got scold from that crazy L for nothing. Then, he got supports from all of us in queue line "Orang macam ni jangan layan lain kali"


STORY B

While picking vegetables and packing them into the plastic bags. i saw the counter (the one to weigh your vegetable), there were 3 trolleys full of vegetables waiting to be weight. Okay, that was going to be a long time in queue, but what else to do.. queue is queue.. first come first serve.. while waiting in the line, another lady (Rude Lady - RL) jumped into the line. and put all her 2 packs of vegetable to weight.

RL : Achi, kasi timbang ini dua
TW : Tak bleh la aka, aka beratur dulu ye
RL : Dua saja, sy malas la nak tunggu (dengan gaya vogue la kononnye)
TW : Sini orang beratur suda lama. tak bleh la macam tu aka
RL : Saya nak cepat ni..

Peoples in the line was making faces. But RL just ignored them, like there was no one. How rude. TW just ignorin RL's veges and weight other peoples vegetable in queue. RL took her vege with a rude face to the TW.


STORY C

Again, while waiting in queue at the cash counter. Ahead of me, there were 2 trolleys. Full of items. I hate to wait, but that's what i had to do. After sometime, it's my turn.. While unloading all items on to the counter, and old lady (OL).. Jumped the line and put her things. I have to say, I hate this OL not because she jumps the queue. But because she acts really rude, jumped the line, put her things and acts like no one is there. please, OL still act uncivilized. She doesn't even say "mintak maaf ye, mak cik nak cepat".. Just making her noob face.. Thank goodness no one i knew acts like her


CONCLUSION

THESE ARE EXAMPLES WHY MALAYSIANS ARE CONSIDERED BAD!!! I FEEL SORRY FOR OTHER MALAYSIANS FOR THE ATTITUDE OF THESE "THINGS".. I AM SURE THAT YOU GUYS HAD THE SAME EXPERIENCE MORE OR LESS.

I hope this will be a reminder to us not to be a BAD MALAYSIAN.

BUDI BAHASA BUDAYA KITA????

Powered by Blogger.