List Widget

.

Followers

Thursday, May 28, 2009

Nota PPL

.
.
(28/5/2009 - Khamis)

Dua hari lepas aku berjanji dengan sorang kawan + senior masa komander dulu..
Nama dia manja dia Am, nama betol dia Ihram..
aku berjanji nak jumpa Am untuk amek nota-nota PPL hari ini jam 10 pagi..
Apakah itu nota2 PPL..????
PPL ialah Private Pilot License (Lesen Juruterbang Peribadi)..
Hmm.. Sejenis lesen memandu yang dikeluarkan oleh DCA (Department Of Aviation)
Lesen ni membolehkan pemegangnya membawa kapal terbang yang bersaiz kecil..
Contohnye cam Piper Warrior, Eagle 150B.. yang satu dua enjin la kirenyer..
.

Eagle 150B
.

Piper Warrior
.
boleh bawak kapal terbang yang bukan komersil, bukan airline (MAS/AirAsia)
atau kargo (DHL/FeDex) punyer kapal terbang.. Lebih kepada recreational purpose la..
Makan angin, nak tengok pemandangan ke..

Nota PPL ni merangkumi sujek-subjek yang perlu diambil untuk ujian bertulis DCA..
Bile dah lulus ujian bertulis ni, baru la boleh belajar untuk bawak kapal terbang..
Nak kena lulus jer ujian DCA ni.. Hmm.. Cam ujian JPJ nak amek lesen L..
Markah lulus cume 75 jer daripada 100%.. sikit jer kan???


Walopon belum masuk FA (Flying Academy), aku pinjam jer buku-buku ni..
Leh aku menambah pengetahuan aku..
Semenjak hujung Part 5 diploma dulu aku jadik suker membaca,
believe it or not aku telah membaca sebanyak 2 buah buku
(How do DELL do it?? / Rahsia Bisnes Cina) dalam tahun 2008 (tak banyak pon)..
Tapi untuk orang cam aku dah kire banyak ler tu..
baca pon time masa lapang je iaitu masa kat bilik termenung (you know where?)
And in 2009 ni dah baca 5 buku..
(How To Get Pilot License / Aircrat Flight /
Professional Pilot's Career Guide / Your Pilot's License)
Dari muka depan sampai muka belakang tau.. bukan baca kulit jer..
Bukan nak blagak baca banyak2 buku,
aku membaca pon sebab subjek yang aku baca tu aku minat iaitu pasal pilot
(ayat coverline supaya orang tak pikir aku ni dah buang tebiat jadi ulat buku plak)

So, nota-nota PPL tu takde masalah untuk aku baca even masa kerja pon
(sebab kerja aku 50% ialah duduk dan menunggu customer datang)

Mungkin dalam bulan June 2009 aku kena pergi interview oleh orang2 AirAsia (if tepilih la)..
Jadik sebab tu pinjam nota2 PPL ni sume..
Bile dah baca tu, aku harap lebih outstanding la sket dari 34 candites yang lain
ada la pengetahuan yang asa nak jadik pilot ni..

Ape-ape hal pon.. sekarang dah subuh.. 6.10 pagi..
Lagi 4 jam aku jumpa dengan Am kat KL Sentral.. Kredit untuk Am yang sudi bersusah payah balik dari Sarawak (tempat FA dia) untuk bagi nota2 tu kat aku..
baik hati betul Am ni.. for the ladies at the moment Am ni not single and unavailable
(mesti sakit ati kan baca ni - "rugi gler tak dapat tackle future pilot ni")

Aku excited nak dapat notes tu sampai bangun awal-awal pagi ni..

Assola tu khoirum minal Blogging!!
.
.

Friday, May 22, 2009

CV : the story


.
.

.
(Rabu - 20/5/2009)
Aku baru balik keje, then balik terus ke rumah.. Sampai rumah lebih kurang kol 10.00 mlm.. hari ni agak penat sebab last2 minute ramai customer datang.. hmmm.. bile sampai rumah, aku terus tenet.. bukak email sume.. pastu baru la aku pegi mandi.. segar sket.. Mula-mula aku check email, takde yang baru.. sume pasal update facebook dengan update blog.. Pastu aku check plak forum kat Flydamnit.com. Tibe2 aku terbaca sesuatu yang buat aku jadi terkedu..
.
there's no official info yet..
but Derek from Air Asia did say..
"Hi all, just spoke to the captain in charge of
the programme and indicative timeline is
the third week of June.
All your CVs have been submitted for further action.
The pilots will be in touch shortly."..
So we're assuming it'll be around that particular date...
about the exams.. like the above..
no official statements as of yet..
but i'm sure there'll be exams
just like the normal intake too..
better be well prepared guys/ gals

.
is it true? so, i started pouring lots and lots of question to these peoples..
.
"I can't see any attachment button when i submit the blogpost"
"Is that a requirement to send in CV? Coz it's not stated in the rules"
"Why don't they told about this earlier?"
"Is it possible if I send the CV now?"
"Will my blogpost be terminated from the competition since I didn't send in the CV?" "Do you have any contact number of AirAsia blogteam?"
?
?
?
?
?
.

But none of my questions was answered.. That forummer probably had logged out.. That's why all my question are without answer.. it made my brain tangled up.. What to do? what to do?
.
While thinking of that my blogpost is already out of the competition, I started to feel very very sad.. A very deep sadness.. Told ain about this and she said for me to be relax and don't get so sad.. If it is true, she said that I should start doing the Cv and send them to AirAsia..
.
I'll do everything I could, start doing my CV.. Download samples from the internet, asking around where the AirAsia Academy is.. and Ain offers to me that she would take me and send me to AirAsia Academy.. Pick me at Nilai Komuter and directly send me to the academy.. How sweet of her (but its look better if it works the other way around)
.
Tomorrow I'll go there, to send in my CV by hand.. It must be done.. Whatever the consequence is, I must make sure that my CV reaches the table of the blogteam.. and have the same chance like other 34 candidates.. I work all nite, went to 7E at 4.00am and photocopied all the necessary documents and certificates.. Work on the CV..
.
"Why did't I send the CV in the first place.
How stupid of me that I didn't notice the requirement of CV"

.
That is all that I had in my mind.. Sad and feeling bad, a single mistake slipped away my dream to become pilot. All I hope is to be given the chance to send in my CV..
That's all in my hope now..
.
At last, the CV was finish almost at 5.00 am.. Still not sleeping yet, keep online to check whether the other candidates had the same problem as I am..
.
Now suddenly my eyes getting smaller and smaller (than usual small size).. and I felt asleep, luckily the desktop is beside my bed and i la on my bed.. That was a good sleep for me.. sleep due to tiredness..
.
the next morning I woke up and quickly check the forum for answers of my question.. and i got this..
.
hey hajime shinkai.. (my nickname in the forum)
don't worry so much..
basically the CV cum Resume equates to all our
background info's + education/ work exp. info's, etc..
that we've already included in our blogpost..
which Air Asia Blog Team has filtered before
actually publishing the blogs on the web aite?..
They're not really attachments..
They're more or less 'included' as part of the post..

.
By the way, which candidate are u hajime shinkai..
I'm sure Air Asia would've contacted u thru phone or email, if ure info's are missing, since they did state that they
need the 'info's prior to publishing the
selected blog posts.. So don't worry lorrr!!

.
I called Ain and told her out about it.. She said to me
.
"Kan saya dah kata dah, takdenye kena hantar CV tu..
Mana ada dalam syarat2 dia.. Awak tu yang tak nak dengar..
Nak risau2 jugak"

.
I felt happy la..Walopon penat wat CV sume.. But it's worth to know the real story..
So, I don't have to go to AirAsia Academy.. Can still stay home and relax a bit,
because today is my off-day..
My super turbo charge heart is now becoming single piston engine..
Slow and steady..
.
thanks to Ain for her shoulder to cry on.. :-)
I don't know what to say.. i become very fragile nowadays because of pilot..
about Mara loan, about AirAsia "So You Wanna Be A Pilot"..
.
.

Friday, May 15, 2009

Adik dan Aduan

.
.

Kehadapan adik,

merujuk kepada entry blog
http://muhaimin86.blogspot.com/2009/04/minggu-lepas-hari-isnin-13-4-2009-pergi.html.. Pihak saya melalui operator khidmat pelanggan Nurulain binti Baharuddin telah menerima aduan dari pihak puan beberapa hari lalu.. Menurut
aduan tersebut, puan ada menyatakan bahawa nama dan sokonan puan tidak dituliskan di dalam artikel tersebut. Dan ini membuatkan pihak puan mengeluarkan ugutan yang berbunyi


"Takde nama adik ye.. takleh main-main dengan Hadif
lagi dah sebab xde nama adik pon dalam artikel tu..
tapi nama semua orang ada.."
.



hadif (kiri) dan ayahnya Encik Yusry

Pihak kami memandang serius akan perkara tersebut.. Oleh itu, pihak kami memohon maaf di atas perkara tersebut.. Harap maaf saya diterima.. diharap agar adik membenarkan saya bermain-main dengan hadif bile jumpa nanti yer.. :-) :-)
.

kesulitan amat dikesali..

.
sebarang maklumat dan pertanyaan serta aduan sila hubungai operator khidmat pelanggan di talian 013-2749379.. Talian dibuka 24 jam termasuk cuti umum.
.
.

A Day Of Date

.
.
Hari ni (14/5/2009 - Khamis)

Kol 8.15 pagi aku dah kuar rumah takut lambat sampai kat komuter seremban tu..
Excited betul nak kuar date dengan Ain kali ni..
Perasaan tu sama macam first time date dengan Ain..
Tak tau nak cakap ape, tak tau nak pakai baju ape..
Berapa kali pilih2 baju tah..
Siap Exercise sekejap malam tadi, nak pump up muscle..
nak nampak tough depan Ain.. Hehe..
.

cair bile tengok gambar ni..
.
Sampai Seremban lebih kurang kol 10.30 pagi.. Awal dari masa yang kitorang janji..
Bila masuk keta tengok jer wajah ain.. hepi sangat..
lama tak tengok ain.. dah tembam pipi ain ni..
Ain ajak pergi sarapan kat McD.. Terminal One ni lengang btol..
Xde orang datang sangat..
.
Pastu nak pegi tengok muvi.. tunggu punyer tunggu depan GSC Terminal One tu..
Dari kol 11.30 sampai dekat2 kol 12 tengahari baru la berjaya beli tiket..
lambat giler kaunter dia bukak.
Kitorang tengok citer Angels And Devils..
Dalam muvi tu plak ada geng mat-mat kutu memekak..
bising2 macam panggung tu diorang punyer..
Muvi Angels And Devils ni bagi aku agak best jugak la..
Macam citer Da Vinci Code macam citer National Treasure..
.
Masa time muvi tu Ain dapat mesej..
Ain dapat Biasiswa MARA..

Hepinye dia.. Aku pon tumpang gembira Ain dapat MARA..
Kalo tak, tak senang ati menunggu je selama ni..
tertunggu-tunggu la dah dekat 2 bulan dari interview..
.
Actually date hari ni sebenarnye nak celebrate bufday aku 3 Mei 2009 aritu..
Aritu tak sempat sebab aku teman papa pegi berubat..
Alang2 dah dpat berita baik ni, celebrate la kali.. nak pegi lunch kat Jusco..
.
Ain bagi macam-macam hadiah..
.

.
Buat kad hari jadi ..+ pos ke rumah
.

.
buat kek coklat yang sedap
.
t-shirt Phuket (ain ada g vacation kat phuket)
t-shirt couple (satu untuk aku dan satu lagi untuk ain)
Kain pelekat (beli kat medan)
keychain phuket

.
Terharu aku baca kad yang ain wat sendiri.. makan kek coklat an ain wat sendiri..
.

.

Sume hadiah ni ain bagi masa dalam keta lepas tengok muvi..
tak sabar nak bagi kat aku sampai tak sempat nak pegi lunch dulu..
Bile dah bagi sume hadiah tu, baru la pergi Jusco.. Makan kat Pizza Hut..
Teringat masa belajar kat Penang dulu, kalo kuar date kat Sunway Carnival Mall,
mesti makan kat Pizza Hut..
sebab environment kat situ tenang je.. tak ramai orang..
kat seremban ni pon lebih kurang la, sebab tak ramai orang..
kitorang kalo date tak suka tempat yang ramai orang..
sebab tu suka date time hari bekerja.. Time makan tu banyak la amek gambar..
gambar kad hari jadi, gambar kek coklat, gambar kitorang..
ske gambar yang ada aku dan ain..
.
Dah makan tu jalan-jalan kat jusco.. Ain beli baju 2 helai dan 1 helai baju untuk Mak Ain..
Pusing-pusing Jusco ni kecik je.. sambil jalan sambil borak..
.
Lebih kurang kol 7.00 malam Ain anta aku pegi Stesen Komuter Seremban..
Sembang-sembang sekejap pastu aku pon balik Shah Alam, Ain plak balik TTJ..
.

amek gambar sebelum balik
.

Bile dah malam sampai kat umah.. Mintak ain send sume gambar date tadi..
Ain kata dia letih betol arini melayan kerenah aku..
tgk muvi kat Terminal One..
Lunch kat Jusco dan jalan-jalan kat situ.. Memang patut la penatkan..
satu hari kena jalan, pastu bawak keta lagi..
Ain ni dah la cepat letih kalo bawak keta (ain xske bawak keta)..
aku plak tak bese bawak keta lagi..
.
Sian ain.. Sian budak comey nih..
.
hadiah hari jadi yang betul2 berharga bukan la bila dapat barang yang branded atau majlis sambutan yang meriah.. Bagi aku hadiah hari jadi yang betul2 berharga ialah bila ada..
.
Ummi Namasitah binti Lazzim>
.
dan
.
Nurulain binti Baharuddin
.
Bile dapat tengok dua-dua orang ni.. aku dah dapat hadiah hari jadi aku!!.
.
Terima Kasih untuk hari yang bermakna sayang

I am addicted to your love sayang

.
.

Wednesday, May 13, 2009

Official letter from MARA

.
.
Officially MARA decided to postpone all application for pilot..
Yesterday I've the official letter..
Umi came to my work place and told me about it..
I don't feel sad because it was predicted already..
Because last few month since i had submit th aplication form,
I went bck forth to MARA to ask for the update of the application.
Not just that, I did call MARA and still calling MARA to do follow up of the application.
.
Still have 10% of hope on MARA loan..
.
Still waiting patiently..
.
Still here to be in flying school..
.
Still standing..
.
.

Monday, May 11, 2009

MARA dan PTPTN



Khamis (7-5-2009)

Arini plan nak pegi Mara dengan PTPTN..

Mara - Nak update Placement Letter yang terbaru (intake June 2009)
PTPTN - Postpone bayaran pinjaman masa diploma dulu..

Pagi2 pegi ofis papa dulu.. Dekat2 kol 12.30 tengahari baru gerak pegi KL,
papa g MetalTech Exhibition..
Aku g sana jap pastu dah kol 2.30 petang aku pegi MARA..
Sampai je kat pejabat Mara tu,
aku tulis nama dalam buku log then terus jumpa Encik Malik..
Bile aku kata pasal nak update Placement Letter je..

Dia kata
"Tak dapat surat lagi ke?"
"Surat ape?"
"Surat bagitau pasal Loan Application untuk pilot la"
"Nape dengan surat tu?"
"Actually, kita dah confirm yang Mara dah bekukan pinjaman untuk pilot"
"Dana untuk pinjaman pilot memang dah habis.
Lagi pulak, penambahan dana tu tak tentu ada lagi"
"Cuba call kita balik lepas 3 bulan untuk confirmation
sama ada loan untuk pilot ni ada lagi atau terminate"


Tergamam aku bile dengar ape yang dia cakap..
Lagi 3 bulan kena tunggu..
Itupun tak confirm ada ke tak loan pilot ni..

Hmmm..

Aku bagi dia Placement letter yang baru untuk intake June 2009..
"Encik update ni dalam fail saya..
Dekat2 bulan june nanti saya update Placement letter yang baru lagi okay..
Takpe, lama mana pon saya tunggu loan MARA ni okay..
Encik jangan buang fail application saya dah la.."

Aku pon kuar dari pejabat Mara pastu pegi PTPTN kat KL Sentral..

Bile jumpa pegawai aku tanya kat dia
"Cik, saya dah buat pengangguhan bayaran pinjaman PTPTN"
"Tapi nape penangguhan saya ditolak"
"Penangguhan tu ditolak sebab bidang yang adik sambung tu ialah bidang profesional..
Bidang profesional ni ada dapat elaun sebab tu takleh tangguh bayaran PTPTN"
"Tapi, bidang saya ni takde elaun langsung.
Saya bukan bawah agensi kerajaan ke ape ke..
Memang takde elaun satu sen pon.."
"Camtu ke?"
" Camtu la cik, kalo cik fikir saya ni tipu,
cik telefon nombor En. Sonnie
(Student Admission Officer of GGIFA).
Dia akan explain sumenye pasal bidang
yang saya amek ni kat cik"
"Okay2.. Nanti saya mintak pegawai
yang handle ni telefon okay.."
"So, sekarang ni camne cik?"
"Isi je borang penangguhan ni, then submit kat kita. Tulis yang bidang ni tak dapat elaun okay"
"Balik umah, tulis surat rasmi yang explain
sumenye pasal bidang ni then submit kepada kita"
"Buat dua2 cara ni, maybe dapat penangguhan PTPTN tu"
"Maybe.."


Hmmm..

Aku isi borang dan submit kat pegawai tu..
Surat yang dia suruh buat dan send kat dia tu..
aku tak buat lagi.. esok lusa aku anta..

Dah setel kat PTPTN.. aku terus balik umah..

Aku rasa makin kecil



Saturday, May 09, 2009

Broadband




Semalam aku beli broadband.. sebenarnye dah lama nak beli broadband nih.. since aku agak addict dengan internet.. nak check email, facebook and all.. so semalam bila dah dapat online kat umah gune broadband.. rasa epi.. first time leh tenet dari umah jer..




actually mula2 nak mauk streamyx tapi tak jadik sebab streamyx ada kontrak at least 12 bulan.. kalo tak keje sape yang nak bayar.. broadband ni pon aku pilih yang tak payah kontrak.. senang sket, bila2 pon bole terminate service kalo tak nak.. Beli modem RM340.. Bulan-bulan RM68.. Tak la membebankan sangat sebab unlimited access..





the first thing yang aku buat bile ada tenet ialah.. tengok video 2nd Step.. Diseabkan tenet amek pakej broadband basic jer.. So, internet takla laju sangat.. lama ugak la nak render video tu.. tapi bile dapat tengok video tu gune broadband sendiri, rasa best sangat.. Sebab tengah rindu ain ni.. bile la leh jumpa dengan ain...

Papehal pon, dah ada broadband ni senangla nak check blog air asia, keep in touch dengan ain.. nak update blog ni jugak.. xde la asek nak suruh ain je yang check..

ske broadband ni.. sae la bijak pandai ang design menda nih.. harap2 kalo boleh jangan la asek ter'disconnect'.. setakat ni tak pernah disconnect lagi... bagus2.. semalam tido kol 2 pagi gune tenet ni.. arini pon sama jugak..

Cepat2 la ain balik.. leh tenet dengan Ain.. :-)

Powered by Blogger.