List Widget

.

Followers

Wednesday, January 14, 2009

Ntah..


salam..
tak ada ape yang nak diceritakan..
banyak benda yang berlaku dalam minggu ni dan minggu lepas..
tapi tak tau la nape tak le nak tulih kat sini

lenkali la okay..

Monday, January 05, 2009

Susahnya nak meminjam..

Tadi (5/1/2009 - Isnin)
Aku pagi AgroBank kat Shah Alam..
Pie tolong hantarkan aku pegi situ..
Aku nak membuat pinjaman pelajaran untuk support aku blaja pilot nanti..
Blaja pilot tu, MARA akan bagi pinjaman untuk semua yuran dia..
lebih kurang RM 250,000
yang MARA akan bagi pinjam..
Tapi ada extra-extra lagi yang kena bayar..
macam uniform, buku-buku, head gear..
Kurang-kurang RM7000-8000..
Bukan tu je, aku nak pegi tempat blaja kapal terbang tu pon kena pakai duit jugakkan.. tambang bas, tambang kapal terbang ke.. Dok sana, topup, gula-gula sugus, 3 in 1 nescafe, sabun cuci baju, sabun basuh pinggan, penyapu dan berus basuh baju, semua tu pon nak pakai duit jugakkan..
maka, aku buatlah pinjaman supaya masa belajar pilot nanti xdela masalah kewangan..
Bila pegi bincang dengan tukang bincang tu, dia kata boleh.. tapi nak borang itu, nak slip ini, fotostat 2 salinan, nak cop majikan, nak surat tawaran, nak itu nak ini (macam-macam lagi la)
aku senarikan, lebih kurang
15 menda yang dia nak 2
Pening btol nak wat pinjaman ni kan..
Insyaallah leh setelkan semua yang dia nak tu..
Pengajarannya di sini,
kena hargai setiap ringgit
yang diperolehi dan dibelanjakan..
Nanti dah keja, aku nak jadi pemboros demi mengenangkan susah payahnya sekarang nih nak pinjam duit dari encik AgroBank..
Sekian untuk waktu ini.. Laporan dari saya Mohd. Muhaimin bin Radzuan dari tempat kejadian..

Saturday, January 03, 2009

aku dan dirimu

Sebuah lagu dari ari lasso dan bunga cinta lestari..
Tiba saatnya kita, saling bicara,
tentang perasaan yang, kian menyiksa,
tentang rindu yang menggebu,
tentang cinta yang tak terungkap.
Sudah terlalu lama, kita berdiam,
tenggelam dalam gelisah,
yang tak teredam, meme-nuhi,
mimpi-mimpi, malam kita.

[Chorus:]
Duhai cinta ku, sayang ku, lepaskanlah,
perasaan mu, rindu mu, sluruh cinta mu,
dan kini hanya, ada aku,
dan diri mu,sesaat, di keabadian.
Jika sang waktu bisa, kita hentikan,oh,
dan s’gala mimpi-mimpi jadi kenyataan,
meleburkan semua batas, antara kau dan aku,
kita…
[Chorus:]
[Interlude]
Duhai cinta ku, sayang ku,
lepaskanlah,perasaan mu,
rindu mu, sluruh cinta mu

LULUS!

.
.
(2/1/2008 - Jumaat)
.
Aku pergi untuk sambung medical check up pilot.. hari ni pergi klinik Medi-Utama ni sangat berdebar-debar dan takut jugak.. Sebab last time datang sini, doktor kata x-ray xlulus.. Sebagai preparation nakdatang ni.. dari hari tu punyer medical check up dan re-x-ray.. aku mintak sume orag yang sempat aku contact untuk mendoakan agar aku punyer x-ray hari ni lulus.. Mintak Ain doakan, Ihram, mintak ain mintakkan mak dia doakan, mintak umi doakan jugak..
Nape nak mintak doa orang lain?
sebab aku rasa doa aku nih xcukup ikhlas
(sebab hadis kata orang bujang nih ibadat dia
kurang ikhlas sebab jiwa kacau - lebih kurang cmtu la yang aku faham)
hari ni tunggu kat klinik tu tak ramai orang, maybe sebab dah tahun baru, sume mintak cuti kot.. huhu. aku teka je lah tu.. bila time giliran aku, aku pon masuk la bilik check-up.. doktor tu selak la selai-selai dokumen check-up tu.. bile sampai part x-ray dia stop.. aku dengan penuh gabra nye menunggu jawapan dari doktor tu.. doktor tu kata,
"x-ray awak tak lulus.."
sedih giler bile dengar.. dia kata lagi..
"itu x-ray yang lama.. yang hari tu awak bawak.."
baru la dia tunjuk report x-ray yang baru tu..
huh.. lega gler aku tau doktor ni saja je wat suspen..
hampir-hampir je kakiku singgah di hidung sebelah kanan dia..
(padahal dah nak nangis dah sebenarnye)
Lepas tu doktor tu suruh bukak baju dan baring..
dia nak wat ECG Test (test jantung)..
Mula-mula dia taruk gel.. taruk kat buku lali kaki,
kat pergelangan tangan kat dada sebelah kiri..
Pastu dia bawak alat yang rupe dia macam penyepit baju
tapi yang saiz jumbo punyer.. dia kepit la kat tempat-tempat yang dia taruk gel tadi..
paling banyak dia kepit kat dada.. Tak silap aku,
ada 6 penyepit kot.. Dah macam bahan ujikaji plak aku rasa..
Lepas beberapa minit tu, result pon kuar dari printer kecik mesin tu..
Dia check nadi dan tekanan darah..
Amek sample darah untuk jugak.. camtu la Medical check-up untuk pilot..
Akhir skali doktor tu tulis kat satu kertas kecik 10cm X 10cm
pastu masukkan menda tu dalam sampul surat.. doktor tu kata
"Tahniah dah lulus..
Jadi, ni la sijil yang melayakkan kamu
untuk belajar pilot"
Dalam ati aku kata,
Laa, besar nih jer sijil.. Sijil aku graduate tadika lagi besar
Tapi sijil ni sangat la bermakna bagi aku.. langkah pertama mengejar awan biru (cewah..!)
Sebenarnya banyak lagi yang aku kena buat untuk merealisasikan impian aku untuk belajar pilot nih..
Tapi untuk setakat ni aku hargai sangat kalo dapat belajar pilot.. susah payah dan usaha yang bersungguh-sungguh.. walopon tak semua yang faham..
tapi Ain faham.. Tu yang paling penting sebab
Ain sentiasa bagi semangat dan yakinaku boleh belajar pilot ni..
Jadi, aku mesti berusaha bersungguh-sungguh lagi untuk Ain..
Powered by Blogger.