List Widget

.

Followers

Thursday, February 26, 2009

GGIFA atau GIVEUP?

Rabu (25/2/2009)
Pagi ni aku bangun pagi dan pegi tenet kat library UiTM.. masuk forum FlyDamnIt.com..
bile baca-baca yang orang ramai-ramai post kat GGIFA tu,
ada orang ni kata yang yuran GGIFA dah bertambah..
berapa agaknya? aku dah pening.. Hmmmm..
Aku terus call GGIFA Bintulu.. then cakap dengan intake officer dia..
aku tanya dia

"Brape GGIFA punyer total fees yang baru?"

Dia bgtau keputusan untuk naikkan yuran tu baru je buat.. Lagi dia kata
"Semalam baru je meeting and confirm pasal kenaikan tu. Yuran GGIFA yang baru
ialah RM255000 SAHAJA
xtermasuk makan dan transport"

Berderau darah aku.. tibe-tibe aku jadi buntu takleh nak pikir..
Bape lagi duit yang nak kena carik ni..?
Campur makan dengan transport lebih kurang 15k-18k.. Terkejut giler..
Lebih Tergezut dari masa kat MARA
yang tengok borang oren banyak-banyak tu..
.
Aku pon cepat-cepat calculate financial yang ada.. Cash, Loan Bank, Loan MARA..
Deduct dengan total amount [RM255000 + RM18ooo (makan dengan transport)]
Xckup lagi 30k-40k.. hmm..
Aku sabar je la.. Umi tak tau lagi, apatah lagi papa..
Aku mesej bgtau kat ain..
Sambil tu terus la baca kat forum tu.. aku ada terbaca kat forum lain..
Ada flying school lain IT&S kat ipoh.. aku pon call and dia bagi info camni..
Deposit RM10k, total fees RM250k..
plus MARA leh bagi pinjaman RM250k..
tapi RM250 total fees tu tak termasuk makan dengan transport..
masuk makan dengan transport RM278000
Aku rasa baik la tukar gi sini jer, sebab MARA leh bagi RM250k..
xbanyak la nak duit nak kena carik compare to GGIFA
Aku jadi berbelah bahagi plus pening kepala nak pikir berenti GGIFA
nak mintak balik deposit, loan bank tak tau brape dapat,
tah bape puluh ribu lagi yang tak cukup.. pening kepala..
bincang-bincang dengan ain.. Aku pon decide nak kuar GGIFA
Bgtau ain, ain kata soh mintak balik deposit RM12740 yang dah bayar kat GGIFA dulu..
pastu call GGIFA Bintulu, kali ni aku cakap terus dengan wife Dato' Morshidi (owner GGIFA)
Bagitau dia masalah aku yang tak dapat nak bayar yuran penuh tu,

datin tu kata
"Yuran baru kita memang RM255000,
tapi you under MARA kan..
So all makan and transportation tu dah include"

maknenye, officer yang bagitau aku pagi tadi tu salah info la,
sebab dia tak bgtau maklumat penuh ni..

Datin tu kata lagi
"You apply dulu MARA, then bile dah confirm
dapat pinjaman MARA tu kita akan tolong you
increase jumlah pinjaman"

"Lagipun GGIFA sendiri memang tengah mintak
increase untuk pinjaman student kita.
You don't worry okay, tunggu mara approve dulu.."

Lega la bila tau camtu, aku pon tak jadik nak kuar GGIFA
Tengahari tu plak dapat call dari Cik Rahah, Agrobank punyer pegawai..
Dia bgtau yang petang ni dah leh datang bank dan sain agreement untuk loan RM50k..
Alhamdulillah, dapat jugak RM50k loan.. leh cover part of GGIFA fees..
So, petang tu pegi AgroBank..
.
Dah sain borang-borang sume, Cik Rahah xplain all the terms and conditions..
Some of the loan kena deduct due to insurance, wasiat, advance payement bulanan, macam-macam la.. Total deduction tu RM5060, banyak gler.. bank lain tak banyak camni pon.. hmm.. Takde choice lain since Agrobank jer yang willing to give out..
So I will get loan (RM50000-Rm5060)
So, papa sign la loan tu, as if papa yang pinjam..
but in reality, monthly installment dibayar guna loan tu sendiri
as long as I am still at GGIFA camtu la caranye nak bayar
monthly installment loan Agrobank tu..

petang tu balik rumah.. kurang la sket pening kepala..
pinjaman bank dah dapat, application mara dh buat..
Thanks to Ain so much, sebab bagi support!!
cuma tunggu untuk interview mara sahaja.



4 comments:

konspirasi said...

koser tau ko ni... ttp nk mnyakat aku

aiEN said...

sokong awk sentese!

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

sayang sangat kat nurulain binti baharuddin

Izzat Shahir said...

Salam bro, mnx emel bole? Nk tya pasal ggifa. Ni emel saya izzatshahirsalleh@gmail.com

Powered by Blogger.