List Widget

.

Followers

Thursday, May 28, 2009

Nota PPL

.
.
(28/5/2009 - Khamis)

Dua hari lepas aku berjanji dengan sorang kawan + senior masa komander dulu..
Nama dia manja dia Am, nama betol dia Ihram..
aku berjanji nak jumpa Am untuk amek nota-nota PPL hari ini jam 10 pagi..
Apakah itu nota2 PPL..????
PPL ialah Private Pilot License (Lesen Juruterbang Peribadi)..
Hmm.. Sejenis lesen memandu yang dikeluarkan oleh DCA (Department Of Aviation)
Lesen ni membolehkan pemegangnya membawa kapal terbang yang bersaiz kecil..
Contohnye cam Piper Warrior, Eagle 150B.. yang satu dua enjin la kirenyer..
.

Eagle 150B
.

Piper Warrior
.
boleh bawak kapal terbang yang bukan komersil, bukan airline (MAS/AirAsia)
atau kargo (DHL/FeDex) punyer kapal terbang.. Lebih kepada recreational purpose la..
Makan angin, nak tengok pemandangan ke..

Nota PPL ni merangkumi sujek-subjek yang perlu diambil untuk ujian bertulis DCA..
Bile dah lulus ujian bertulis ni, baru la boleh belajar untuk bawak kapal terbang..
Nak kena lulus jer ujian DCA ni.. Hmm.. Cam ujian JPJ nak amek lesen L..
Markah lulus cume 75 jer daripada 100%.. sikit jer kan???


Walopon belum masuk FA (Flying Academy), aku pinjam jer buku-buku ni..
Leh aku menambah pengetahuan aku..
Semenjak hujung Part 5 diploma dulu aku jadik suker membaca,
believe it or not aku telah membaca sebanyak 2 buah buku
(How do DELL do it?? / Rahsia Bisnes Cina) dalam tahun 2008 (tak banyak pon)..
Tapi untuk orang cam aku dah kire banyak ler tu..
baca pon time masa lapang je iaitu masa kat bilik termenung (you know where?)
And in 2009 ni dah baca 5 buku..
(How To Get Pilot License / Aircrat Flight /
Professional Pilot's Career Guide / Your Pilot's License)
Dari muka depan sampai muka belakang tau.. bukan baca kulit jer..
Bukan nak blagak baca banyak2 buku,
aku membaca pon sebab subjek yang aku baca tu aku minat iaitu pasal pilot
(ayat coverline supaya orang tak pikir aku ni dah buang tebiat jadi ulat buku plak)

So, nota-nota PPL tu takde masalah untuk aku baca even masa kerja pon
(sebab kerja aku 50% ialah duduk dan menunggu customer datang)

Mungkin dalam bulan June 2009 aku kena pergi interview oleh orang2 AirAsia (if tepilih la)..
Jadik sebab tu pinjam nota2 PPL ni sume..
Bile dah baca tu, aku harap lebih outstanding la sket dari 34 candites yang lain
ada la pengetahuan yang asa nak jadik pilot ni..

Ape-ape hal pon.. sekarang dah subuh.. 6.10 pagi..
Lagi 4 jam aku jumpa dengan Am kat KL Sentral.. Kredit untuk Am yang sudi bersusah payah balik dari Sarawak (tempat FA dia) untuk bagi nota2 tu kat aku..
baik hati betul Am ni.. for the ladies at the moment Am ni not single and unavailable
(mesti sakit ati kan baca ni - "rugi gler tak dapat tackle future pilot ni")

Aku excited nak dapat notes tu sampai bangun awal-awal pagi ni..

Assola tu khoirum minal Blogging!!
.
.

7 comments:

Anonymous said...

Hi Uncle Min,

Usaha tangga kejayaan ... usaha kuat2 okay sampai dapat jadi pilot nanti bolih lah anta Acu pegi manchester :-)

Saya H

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

amin.. amin.. amin.. surely will try my best okay.. doakan jugak k.. tapi nak anta acu g manchester tak sempat kot.. hantar pegi airport boleh kot..

aiEN said...

hehehe.. hadif ni.. pandai tau.. :-D

Golden7 said...

Is your fren Ihram?

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

yeah.. my senior ut we are at the same age..

[S]itie [B]Um [B]Um said...

bestnye dpt terbang!!

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

kalo dapat masuk flying school, dapat la terbang di angkasa..

hmmm.. doakan la moga dapat masuk flying school..

Powered by Blogger.