List Widget

.

Followers

Monday, May 11, 2009

MARA dan PTPTN



Khamis (7-5-2009)

Arini plan nak pegi Mara dengan PTPTN..

Mara - Nak update Placement Letter yang terbaru (intake June 2009)
PTPTN - Postpone bayaran pinjaman masa diploma dulu..

Pagi2 pegi ofis papa dulu.. Dekat2 kol 12.30 tengahari baru gerak pegi KL,
papa g MetalTech Exhibition..
Aku g sana jap pastu dah kol 2.30 petang aku pegi MARA..
Sampai je kat pejabat Mara tu,
aku tulis nama dalam buku log then terus jumpa Encik Malik..
Bile aku kata pasal nak update Placement Letter je..

Dia kata
"Tak dapat surat lagi ke?"
"Surat ape?"
"Surat bagitau pasal Loan Application untuk pilot la"
"Nape dengan surat tu?"
"Actually, kita dah confirm yang Mara dah bekukan pinjaman untuk pilot"
"Dana untuk pinjaman pilot memang dah habis.
Lagi pulak, penambahan dana tu tak tentu ada lagi"
"Cuba call kita balik lepas 3 bulan untuk confirmation
sama ada loan untuk pilot ni ada lagi atau terminate"


Tergamam aku bile dengar ape yang dia cakap..
Lagi 3 bulan kena tunggu..
Itupun tak confirm ada ke tak loan pilot ni..

Hmmm..

Aku bagi dia Placement letter yang baru untuk intake June 2009..
"Encik update ni dalam fail saya..
Dekat2 bulan june nanti saya update Placement letter yang baru lagi okay..
Takpe, lama mana pon saya tunggu loan MARA ni okay..
Encik jangan buang fail application saya dah la.."

Aku pon kuar dari pejabat Mara pastu pegi PTPTN kat KL Sentral..

Bile jumpa pegawai aku tanya kat dia
"Cik, saya dah buat pengangguhan bayaran pinjaman PTPTN"
"Tapi nape penangguhan saya ditolak"
"Penangguhan tu ditolak sebab bidang yang adik sambung tu ialah bidang profesional..
Bidang profesional ni ada dapat elaun sebab tu takleh tangguh bayaran PTPTN"
"Tapi, bidang saya ni takde elaun langsung.
Saya bukan bawah agensi kerajaan ke ape ke..
Memang takde elaun satu sen pon.."
"Camtu ke?"
" Camtu la cik, kalo cik fikir saya ni tipu,
cik telefon nombor En. Sonnie
(Student Admission Officer of GGIFA).
Dia akan explain sumenye pasal bidang
yang saya amek ni kat cik"
"Okay2.. Nanti saya mintak pegawai
yang handle ni telefon okay.."
"So, sekarang ni camne cik?"
"Isi je borang penangguhan ni, then submit kat kita. Tulis yang bidang ni tak dapat elaun okay"
"Balik umah, tulis surat rasmi yang explain
sumenye pasal bidang ni then submit kepada kita"
"Buat dua2 cara ni, maybe dapat penangguhan PTPTN tu"
"Maybe.."


Hmmm..

Aku isi borang dan submit kat pegawai tu..
Surat yang dia suruh buat dan send kat dia tu..
aku tak buat lagi.. esok lusa aku anta..

Dah setel kat PTPTN.. aku terus balik umah..

Aku rasa makin kecil



4 comments:

deadgorgeouszaza said...

sabar la min.. sume tu mesti de hikmah.. =)
neway, all d best okay!!

KAMI said...

rileks2....jgn give up..
Bsusah2 dahulu...
nnti senang bwk kiteorg jln2 nek flight...heheh

aiEN said...

xde ape pon laa.. air asia kn ade.. tgu akhir may ni plak, air asia announce.. jgn laa sedeh.. senyum siket.. :-) :-)

[S]itie [B]Um [B]Um said...

bende2 ptptn ni mmg leceh tau!!

Powered by Blogger.