List Widget

.

Followers

Monday, December 29, 2008

Medical Check Up - Mata




(Jumaat - 26/12/2008) Hari ni buat medical check up mata.. This is the first move untuk apply nak masuk flying school. Minggu lepas dah buat appointment dengan doktor untuk buat medical check up nih.. Buat appointment tu by phone call.

Inilah anatomi mata (courtesy of Tun Hussein Onn National Eye Hospital)

Kena buat medical check up kat


Hospital Mata Tun Hussein Onn, Petaling Jaya.


Appointment dengan

Dr. Pall Singh.

Masa sampai kat hospital tu rasa nervous sangat-sangat. Takut tak lepas check up.. Aku asek terfikir yang tibe-tibe dokto diagnos mata aku ada penyakit. Bukan je tak boleh jadik pilot,

dapat penyakit pulak tu..

Sebab tu la aku takut sangat-sangat.. Mula-mula pikir check up dia mesti la sangat canggih dan banyak peringkat sebab tu DCA (Department of Civil Aviaition) cuma iktiraf hospitalni untuk buat medical check up mata.

Masa tunggu turn sebelum check tu, kat waiting area tu memang sangat ramai orang. Sume nyer mesti la yang ada penyakit berkaitan mata, takkan sakit buah pinggang atau kentut berdarah datang hospital mata pulak kan.. Kat situ, dia punyer nurse-nurse walking around dengan lampu picit dan eye-drop.. For every person yang ada illness, dia akan titiskan eye-drop tu.. pastu patient tu asek tutup mata je lepas dah kena titis tu.. Muka macam tahan sakit, dalam hati aku pikir, maybe sebab sakit mata dorg yang buat dorg rasa eye-drop tu pedih. Bayangkan, ada 2-3 orang nurse yang buat kerja tu, everytime setiap sorang nurse tu lalu, dia akan titiskan eye-drop.. Kadang-kadang tu, dalam
5 minit je dekat 7-8 kali
kena titiskan eye-drop tu..

Bile turn aku kena panggil pulak, aku masuk la bilik khas.. Dia suruh duduk

3 meter dari display chart

Lepas tu nurse dia suruh aku baca huruf-huruf yang paling kecik tu.. Aku pon baca la.. Mula-ula kena tutup mata kiri lepas tu kena tutup mata kanan pulak.. Bile dah abis test tu, nurse suruh tunggu luar.. Hmm.. Tunggu lagi..

Pastu kena panggil sekali lagi untuk

Color-blind Test,

nurse tu kuarkan la cam foto album yang ada bintik-bintik warna warni, pastu suruh aku baca nombor yang ada dalam tu bintik-bintik tu.. pastu habis test tu.. Nurse suruh tunggu lagi..

Tunggu punye tunggu, aku tertido.. lambat betul nak habis check up ni.. Bayangkan berapa lama aku tunggu sampai leh tertidur kan.. Akhirnya, nama aku pon dipanggil buat kali ketiga, kali nih Dr. Pall Singh yang akan check mata.

Nih la part yang aku tak suke langusng pasal chechk up

ni, nurse tu sentuh muka aku, sentuh mata.. Nurse tu suruh aku duduk atas kerusi, lepas tu dia cepat-cepat titiskan eye-drop kat dalam mata aku..

Wow! Rasa sangat pedih mata ni..

Rasa macam nurse tu titiskan air limau dalam mata..

Nak tersembul bijik mata, pedih giler! Dia kata menda tu akan besarkan kornea supaya senang doktor nak periksa.. Patut la sume yang kat luar tadi tu muka terseksa je kena bile kena titis.. Lepas tu kena taruk kepala kat mesin check mata tu (lebih kurang yang kat kedai optikal tu punyer mesin).. Mula-mula tu ingatkan dia nak check mata macam kat kedai optikal, tengok imej dalam lubang kecik tu, pastu mesin tu akan diagnos mata.. Tapi yang aku buat nih kan, doktor tu tengok terus kornea mata aku, sambil menyuluh lampu biru yang sangat menyilaukan dalam bijik mata aku, mata pulak dipaksa untuk bukak jer jangan tutup.. Dalam hati aku pikir, terer giler doktor nih terus tengok dalam mata..

Walaupun check mata dengan Dr. Pall Singh tu tak sampai 2 minit, tapi punyer la seksa dan tak sukenya aku rasa.. Kena sentuh dengan nurse, kena titis air limau dalam mata,

kena silaukan mata..

tapi demi nak jadik pilot..

Harap-harap ni la kali terakhir aku kena check mata..
Kuar je dari bilik Dr. Pall Singh tu, dia kata suruh tunggu kejap.. Kejap lagi dia akan bagi result check up tu.. Bila tunggu result pemeriksaan mata tu, rasa berdebar-debar sangat takut tak lulus.. Dalam hati asek cakap,

lulus lulus lulus.. Lulus lulus lulus..

Dan bile dah dapat jer surat result check up tu dalam tangan aku, aku baca dengan excitednya..
LULUS!

Hepi sangat, aku terus nak balik.. Tibe-tibe, nurse tu panggil aku balik, aku terus jadik risau ingatkan sebenarnye result aku fail.. Rupe-rupenyer aku tak bayar bil lagi.. Ish3.. Bil yang aku kena bayar ialah RM60..
Penungguan untuk check up ni lebih kurang 1 jam 30 minit..

Aku pon terus balik..

Makin bertambah yakin aku untuk apply flying school.. Aku bgtau Ain, hepi sangat Ain tau aku lulus..
.
.

7 comments:

aiEN said...

tau dah mesti lulus nye..
awk bukannye rabun..
xda ape nk takut pon.. saje2 je kan nk takut2!! org rabun cm sy ni trase tau.. huhuhu..

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

risau bukan sebab ape.. dlu pon pnah jugak wat check up mata ni sume.. masa tu rasa mata ni lagi okay tau dari yang skrg punyer condition.. tu yang risau giler tu..

Hidayat said...

kepada bro yg buat blog nie..nk tanye sket bleh.yg colourblind test 2,kalo x nmpk yg ade number2 dotted 2,ade test lain x yg bleh kte ambik?

Hidayat said...

kepada bro yg buat blog nie..nk tanye sket bleh.yg colourblind test 2,kalo x nmpk yg ade number2 dotted 2,ade test lain x yg bleh kte ambik?

Mohd Muhaimin Radzuan said...

tak sure pulak kalo fail normal colorblind test, dia akan bagi test lain.. tapi kalo tak lepas colorblind test ni memang takleh jaik pilot la..

sebab ko memerlukannya.. salah satunya untuk night flight.. masa nak take of dan landing.. runway tu ada lampu kaler2.. :) :) :)

Anonymous said...

hai. brapa lama silau tu?? saya takde org drive esok adui adui

Split Queen Box Springs said...

Good sharing, today, Tun Hussein Onn National Eye Hospital (THONEH) has the equipment to perform the non-invasive procedure to treat the condition. “The Ultra Q multi-modality YAG Laser we acquired offers greater accuracy and control than traditional YAG Lasers, allowing us to perform better treatment, read more at:
http://kidbuxblog.com/non-invasive-procedure-to-treat-eye-floaters/

Powered by Blogger.