List Widget

.

Followers

Friday, April 17, 2009

Simulator dan kisahnya...



Simulator ialah sejenis alat yang mengandungi hardware dan software..
kombinasi kedua-dua makhluk ni mewujudkan situasi yang menyerupai situasi sebenar.. bergantung pada kelengkapan hardware dan ke'detail'an software..

sebenarnye nak bagitau yang aku ada simulator aku sendiri.. tapi aku beli steering jer la.. nama dia CH Flight Yoke.. harga tak mahal cume RM500 yer.. Habis gaji aku gune untuk bayar menda nih.. tapi minat nak terbang punyer pasal.. Duit boleh dicari..



Simulator dengan sound sistem dan headphone
katas tu kapal terbang B747 dengan B777


Model ni digunakan oleh flying school untuk basic flying dorang, kata orang kedai tu la..
padahal x pon, flying school gune simulator yang 90% menyamai aircraft sebenar..
ni kire dia gebang je kata flying school pon pakai..
(moral of the story : jgn percaya sangat cakap orang yang menjual tu)


balik jer umah terus pasang menda tu.. tak sabar-sabar aku rasa nak bawak kapal terbang..
amek masa la jugak nak arrange the best position i could get..
akhirnya dah berjaya pasang.. then, install software plak..
ada macam-macam software simulator, tapi yang paling best
dan simulation yang paling tepat ialah Microsoft Flight Simulator X..
lama jugak nak install sebab ada dua DVD.. besar jugak saiz software ni..


paling best dan teruja bile mula-mula run software nih.. interface pon menarik..

So, mulakan dengan basic of flying.. take-off and landing.. mula dari kapal terbang Microlight yang cam rangka je tu hinggalah ke kapal terbang jumbo.. Terbang la ke mana saja yang aku rasa nak terbang selama ni.. aku ske bawak Boeing 737-400.. version lama B737.. Sebab all new pilot cadet yang masuk MAS akan bawak yang ni..

Bila dah 3-4 hari guna simulator tu, jadik gian plak.. balik keje je dengan tak mandi terus bawak kapal terbang.. bese la kan, nama pon bawak kapal terbang, pegi la tempat yang jauh sket.. Dari KLIA ke Penang..



"Flight MH5011, permission to fly as filed, to Penang airport"


tak la lama pon 45 minit jer.. tapi dari mula terbang sampai landing tu, dalam simulator, aku buat lebih kurang 2 jam.. mana tak nye, nak taxi dari gate pergi runway tu asek over throttle jer, terlajak dari landasan.. bile nak terbang dengan level flight senang la.. pastu auto-pilot jer.. tapi time landing tu, berpeluh-peluh.. nak kena handle throttle, nak descend perlahan-perlahan, nak bajet-bajet straight dengan runway.. nak turun landing gear, nak control flap lagi.. banyak gler nak kne control.. slame ni ingatkan senang jer.. bile dah bawak sendiri.. tau la gelabah giler..

Tapi paling best sebab dapat belajar sesuatu yang baru mengenai pilot.. walaupon cume sekadar simulator yang 20% real aircraft..

Tapi in the future nak beli flight simulator yang lebih lengkap.. nak beli set throttle, padels, plus another 3 monitor LCD saiz 21 inci.. baru la jadik 40% punyer simulator..


Throttle




Pedals



Set home simulator yang lengkap


Tapi wat masa nih aku cume boleh update new aircraft dan add-on jer.. banyakkan aircraft bermakna kena study checklist untuk aircraft.. kena tau handle situation kalo ada problem masa flight.. dalam beberapa hari lagi aku akan download dan install expansion pack plak.. tapi lepas aku dah terer la bawak kapal terbang commercial.. sebab expansion pack ni most fighter jets, race jets.. laju and susah nak handle compare dengan commercial jet..



Abis tu ape simulator yang 100% cam kapal terbang btol??



Jawapannye ialah simulator original la, bapak segala simulator.. contohnye yang ni.. Jangan kata gambar jer real, yang ni siap ada seat pastu sebijik cam dalam kokpit..




Lagi plak siap ada motion plak tu, boleh descend dengan incline.. best gler.. tapi yang ni punyer harga cume RM1.5 juta je.. Jadi pilot pon tak boleh beli jugak.. Itulah kisah simulator..






2 comments:

AzwinYusof said...

waaaa..
smgt yg hebat la kau nihh
rugi sape tak sponsor kau jdk pilot diorg..
cepat2 amek min

Mohd. Muhaimin Radzuan said...

hehehe... thanks for your support.. 2 tiket pergi balik ke destinasi pilihan anda..

Powered by Blogger.